10 mīti par mīlestību

  • 28
  • 0
  • 0
Autors: Diāna
Par mīlestību ir pateikts tik daudz... To ir mēģināts definēt, klasificēt, nosvērt, sadalīt reizinātājos un atkal salipināt kopā.

1. Mīlestība ir ķīmiska saikne
Mēs bieži domājam par mīlestību kā par ķīmisku vai magnētisku saikni starp diviem cilvēkiem. Bet tā tomēr nav, jo pastāv būtiskas atšķirības starp dzīvām un nedzīvām sistēmām. Dzīvās sistēmas ir aktīvas, nepārtrauktas, tās tiecas saglabāt jebko, no kā tās būtu atkarīgas. Nedzīvas lietas, kā ķimikālijas un magnētiskie spēki, vai nu veido saikni vai neveido. Tie netiecas, lai kaut ko saglabātu un uzturētu.

Mēs neesam tikai ķīmiski un magnētiski savienoti. Mīlestība ir dzīva, bet nedzīvās sistēmas – nav. Dzīvot nozīmē mīlēt un mīlēt nozīmē dzīvot. Dzīves izcelsme ir mīlestības izcelsme.

2. Tu vari mīlēt visu
Mūsu enerģija un laiks ir limitēti, un tāpat ir ar mūsu mīlestību, spēju kādu mīlēt. Turklāt tu nevari mīlēt pilnīgi visu, jo mīlestībai ir nepieciešams darbs. Tev ir jāizvēlas, ko mīlēt un, ko nē. Jo izvēloties kādu mīlēt, tai pat laikā tiek izdarīta izvēle kādu nemīlēt. Tā ir ar tavu laulību, ģimeni, valsti. Tava mīlestība ir vērsta un koncentrēta uz noteiktām vērtībām, pārējo izlaižot.


3. Mīlestība un atkarība ir kā āboli un apelsīni
Mēs domājam, ka mīlestība ir laba, bet atkarība slikta, un tās abas ir pilnīgi nodalītas lietas. Patiesībā mīlestība un atkarība ir savstarpēji cieši saistītas lietas. Mēģini mīlētājus atraut vienu no otra, atkarīgo no narkotikām un dzīvnieku no tā ēdiena! Katrs no tiem nekavējoties jutīs zaudējumu un tukšuma sajūtu. Tu vari mīlēt kaut ko, par ko citi domās, ka tu esi vienkārši atkarīgs.


4. Mēs mīlam vairāk nekā mēs nemīlam
Vai tu vairāk mīli nekā nemīli? Saprotams, mēs domājam par cilvēkiem un lietām, kurus mīlam un novērtējam un nedomājam par pārējiem cilvēkiem un lietām. Tu nevari savu mīlestību dot visiem un jebkuram. Jo vairāk tu kādu mīli, jo lielāka būs tava nepatika pret kaut ko sliktu, kas būs atgadījies ar viņu.

Tā notiek ar daudzām lietām dzīvē, piemēram, jo vairāk mēs redzam skaistas lietas, jo vairāk pārējās kļūst neglītas. Jo vairāk tev ir panākumu, jo vairāk tu neieredzi neveiksmes. Jo vairāk tu kaut ko vēlies, jo mazāk tu vēlies pretējo.

5. Tu mīli vairāk par visiem citiem
Tu varbūt domā, ka tu mīli vairāk par visiem citiem, jo savu paša mīlestību tu piedzīvo iekšēji un ļoti spilgti. Tie cilvēki, kuri mīl vairāk, ir produktīvāki, viņiem piemīt daudz enerģijas.


6. Labi cilvēki mīl, slikti cilvēki nemīl
Mīlēt daudz ne vienmēr ir laba lieta. Piemēram, vēsturiskais personāžs Hitlers pat pārāk daudz mīlēja sevi, savu trešo Reihu un savu ideoloģiju. Mēs to sauktu par vājprātīgu atkarību, par ārkārtīgi sliktu mīlestību, bet savā veidā Hitleram tās bija ļoti daudz. Vissvarīgākais ir, ko un kā tu mīli.


7. Reliģija mūs vieno vienā mīlestībā
Reliģijas vēsture ir vēsture par cilvēkiem, kuri vēlas mūs visus savienot vienotam mērķim, vienam Dievam, ticībai un skaidrībai. Nav orģinālas mīlestības. Universs ir aptuveni 14 miljardu gadu vecs un pirmajos 10 miljards gados neviens nevienu nemīlēja. Nav un nebūs vienas perfektas un ideālas mīlestības. Dzīve nav dārgumu medības, kurās to meklējam. Tā noteikti ir vilšanās tam, kas domā, ka ir dārgumus atradis. Tomēr visam dzīvē ir jāmainās, tāpat kā mēs mainām darba vietas, mēdzam mainīt reliģiju, mums jāprot arī mainīt mīlestību pret citu. Tas uzreiz nozīmē nedrošību, bet dzīve ir progress un nepārtraukta kustība, tādēļ ir jāprot pielāgoties un mainīties kaut kam jaunam un vēl nebijušam.


8. Mīlestība ir kas pretējs "auksti ekonomiskai domāšanai"
Ekonomikas pamatā ir sapratne par valūtas vērtībām un to dinamiku. Ekonomistu sarunas ir par un ap pieprasījumu un piedāvājumu. Ekonomistu sarunās par precēm un to aizvietojamību mēs bieži varam saskatīt līdzību, piemēram, ar mīlestību. Tas var šķist "auksti", cietsirdīgi un nesalīdzināmi, bet patiesībā līdzība ir.

Piemēram, ja tavs mīļākais pārtikas veikals vairs nestrādā, tu aiziesi uz citu. Ja tava īstā sirds streiko un ir slima, tu vari izmantot mākslīgo. Ja tavs mīļotais/ ā tevi pamet, tu vari atrast citu. Ekonomika var šķist "auksta", bet patiesībā tā parāda, kā mīlestība strādā dzīvē.

9. Cilvēki, kuri veicina mīlestību ir tikumīgi
Tomēr tā ne vienmēr ir patiesība. Visbiežāk viņi savas vērtības un mīlestību pret tām vienkārši uzspiež citiem. Bet mīlestībai ir jābūt neuzspiestai un abpusējai, citādi tai nav nozīmes. Mīlestībai, galvenokārt, ir jānāk dabiski no tevis paša, nevis tādēļ, ka to vēlas kāds cits.


10. Mīlestība ir atbilde
Mīlestība nav atbilde, tā ir jautājums. Ko un kuru mīlēt? Tu nevari mīlēt visus un visu. Vienmēr ir jāizdara izvēle. Mīli nevis vienkārši vairāk, bet vairāk piesardzīgi. Izvērtē, kam ir un kam nav vērts dot savu mīlestību.

 
Populārākie autori
Sīkdatnes! Jā, Satiecmani.lv arī izmanto sīkdatnes. Šis ir obligāts paziņojums, tāpēc piedod, aizmirsti un aizver vai arī dodies uz sava pārlūka iestatījumiem, lai pārvaldītu šo procesu. Sīkdatnes neietver nekādu tev svarīgu informāciju, bet tās nepieciešamas, lai tu varētu šo un citas lapas lietot. Aizvērt Uzzināt vairāk