No šodienas par ārkārtējās situācijas dēļ noteikto ierobežojumu pārkāpšanu var sodīt līdz 2000 eiro

  • 18
  • 0
  • 0
Satiecmani.lv Autors: Satiecmani.lv

Svētdien, 5. aprīlī stājušies spēkā grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz, ka tiesībsargi varēs piemērot administratīvo atbildību par dažāda veida informācijas slēpšanu saistībā ar Covid-19 slimību, savukārt naudas sodi par ārkārtējās situācijas dēļ noteikto ierobežojumu pārkāpšanu turpmāk būs krietni bargāki un varēs sasniegt 2000 eiro.

Administratīvā atbildība turpmāk noteikta arī personai, kura nesniedz informāciju, ka ir slima ar infekcijas slimību, ir bijusi kontaktā ar infekcijas slimību slimu personu vai bijusi infekcijas perēklī laikā, kad valstī saistībā ar attiecīgās infekcijas slimības izplatību izsludināta ārkārtējā situācija. Par pārkāpuma izdarīšanu varēs piemērot naudas sodu no desmit eiro līdz 2000 eiro. Kompetentās iestādes pārkāpuma izskatīšanā būs Valsts policija un pašvaldības policija.

Otrdien, 31.martā, Ministru kabinets atbalstīja likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”, kas paredz paaugstināt naudas sodu par  ārkārtējās situācijas laikā noteikto pasākumu un ierobežojumu neievērošanu. 

Likumprojekts paredz noteikt fiziskajām personām naudas sodu no desmit līdz divtūkstoš eiro un juridiskajām personām  no simt četrdesmit līdz piectūkstoš eiro par administratīvajiem pārkāpumiem, par kuriem paredzēta administratīvā atbildība Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 42. pantā, t.i. par epidemioloģisko prasību neievērošanu, un LAPK 176.2  pantā, t.i. par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu.

Tāpat likumprojekts papildināts ar 176.3 pantu, kas paredz piemērot naudas sodu no desmit līdz divtūkstoš euro par informācijas nesniegšanu saistībā ar infekcijas slimības izplatību izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā par to, ka persona ir inficējusies ar attiecīgo infekcijas slimību, ir bijusi kontaktā ar inficētu personu vai ir bijusi infekcijas slimības perēklī, ja personai šāda informācija tiek pieprasīta.

Par 176.2 un 176.3 pantā minētajiem pārkāpumiem varēs sodīt ne tikai Valsts policija, bet arī pašvaldības policija.

Lai būtiski atslogotu Valsts policijas amatpersonu un ārstniecības personu resursus, kas ārkārtējās situācijas laikā ir būtiski noslogotas, kā arī ievērojot to, ka alkohola koncentrāciju precīzi var noteikt ar tehniskajiem līdzekļiem, proti, verificētām portatīvām mērierīcēm, likumprojektā paredzēts noteikt administratīvo atbildību par atteikšanos veikt pārbaudi alkohola koncentrācijas noteikšanai, ja pārbaude tiek veikta, izmantojot portatīvo mērierīci.

Populārākie autori
Sīkdatnes! Jā, Satiecmani.lv arī izmanto sīkdatnes. Šis ir obligāts paziņojums, tāpēc piedod, aizmirsti un aizver vai arī dodies uz sava pārlūka iestatījumiem, lai pārvaldītu šo procesu. Sīkdatnes neietver nekādu tev svarīgu informāciju, bet tās nepieciešamas, lai tu varētu šo un citas lapas lietot. Aizvērt Uzzināt vairāk