Lieldienas var svinēt gan tautas tradīcijās, gan kā reliģiskus svētkus, bet var padarīt arī par vieglu, priecīgu un modernu ģimenes kopā sanākšanu par godu pavasarim. Tieši tāpat ir ar Lieldienu galdu. Rimi Gardēde Signe Meirāne iedrošina izmēģināt jaunus apvāršņus tradicionālajās Lieldienu galda receptēs.
Nepieciešams
- 200 g sviesta
- bagete, sagriezta 24 šķēlītēs
- 12 novārītas paipalu olas, nolobītas
- foreles vai laša ikri
- gabaliņos sagriezts avokado – pēc vēlmes
- dīgsti – pēc vēlmes
- jūras sāls pasniegšanai
- nedaudz svaigi maltu piparu
Pagatavošana (30 minūtes)
- Vispirms karamelizē sviestu – vislabāk to dari dienu iepriekš. Katliņā ar biezu dibenu liec sviestu un karsē uz vidēji lielas uguns, līdz sviests izkusis. Pēc brīža tas sāks vārīties un pārklāsies ar putu kārtiņu. Turpini karsēt, līdz putiņas pazudušas un sviests kļūs dzidrs. Tas aizņem apmēram 15 minūtes. Pārlej to nelielā trauciņā un pilnīgi atdzesē.
- Sakarsē pannu un liec tajā maizītes, apgrauzdējot no abām pusēm, lai ir kraukšķīgas, bet nekļūst sausas. Tikai nedaudz atdzesē.
- Uzsmērē maizītēm karamelizēto sviestu. Liec virsū olas un ikrus, ja vēlies – arī dīgstus vai avokado. Uzber nedaudz sāls un pavisam nedaudz piparu un pasniedz.