Jura Rubeņa Ziemassvētku laika atziņas

  • 1
  • 0
  • 0
Autors: Satiecmani.lv

Vienīgais, ko mēs pa īstam varam iedot otram, ir mūsu dzīves pieredze.
*****

Klusums ir ļoti svarīgs instruments. Klusums bombardē cilvēka apziņu daudz intensīvāk nekā visspēcīgākās bumbas, lādiņi vai trokšņi. Jo tieši klusums ir pats lielākais izaicinājums. Troksnis palīdz noslēpties. Nonākt īstā klusumā nozīmē sastapties ar ļoti negaidītām un turbulentām pieredzēm.
*****

Ziemassvētki ir stāsts arī par mūsu dzimšanu, kas notiek nepārtraukti.

*****
Es pazīstu situācijas, kurās tu visburtiskākajā nozīmē jūti, ka mirsti. Kaut kas tavā dzīvē neglābjami mirst. Un dzimst. Tie ir tādi sāpīgi brīži, kad liekas, ka viss iepriekšējais, kas tavā pasaulē bijis, ko tu esi sapratis, tiek anulēts. Tu vairs nesaproti, pie kā turēties. Laiku pa laikam ir vērtīgi iet cauri tādam nulles punktam, lai mācītos redzēt ko tādu, pie kā mēs tikai pakāpeniski nonākam, proti, ka galvenokārt mēs jaucam konkrētās lietas vai parādības ar saviem priekšstatiem. Mans priekšstats par dzīvi un dzīve var būt ļoti atšķirīgas lietas. Tāpēc ir vērtīgi, ka mūsu priekšstati, pie kuriem esam pieraduši, ar kuriem esam saauguši un kuri ir kļuvuši par daļu no mums, laiku pa laikam mirst. Priekšstati par dzīvi, par sevi, par citiem, par Dievu. Tajā brīdī mums liekas, ka mirst pilnīgi viss. Bet viss nemirst! Tu to vienkārši piedzīvo un skaties, kas nāk vietā.

*****
Tas lielais izaicinājums un zināmā mērā tik nepieciešamais risks ir uzdrīkstēties atvērties. Atvēršanās ir vesela revolūcija. Attaisīt vaļā visus failus, visas durvis un izlaist sevi ārā. Satikties ar šo nesaprotamo, daudznozīmīgo pasauli, kas ir ārpusē. Tas ir reāls varoņdarbs. Tas ir daudz grūtāk nekā nodarboties ar ekstrēmiem sporta veidiem.

*****

Saredzēt, ka laikmets ir mans uzdevums. Kā man te dzīvot tādam, kāds es esmu. 

*****
Garīgai dzīve padziļinoties, lūgšanas paliek īsākas. Kādreiz pavisam īsas. Līdz vienam vārdam.

*****
Mācoties kļūt par arvien autentiskāku cilvēku, mēs ejam cauri sāpīgiem un pamodinošiem brīžiem.

*****
Katrs cilvēks ir savu uzskatu ķīlnieks un savas kastītes ķīlnieks. Vienīgais amortizējošais elements ir mīlestība.

*****

Cilvēka dzīves vērtībai Jaunajā Derībā ir divi galvenie kritēriji – mīlestība un patiesums. 

*****

Atziņas noklausītas intervijā raidījumam Personība. 100 g kultūras, 20. 12.2016.

Nepaliec svētkos viens! Iepazīšanās portāls Satiecmani.lv – Ienāc un satiec!

Foto: pixabay.com

Populārākie autori
Sīkdatnes! Jā, Satiecmani.lv arī izmanto sīkdatnes. Šis ir obligāts paziņojums, tāpēc piedod, aizmirsti un aizver vai arī dodies uz sava pārlūka iestatījumiem, lai pārvaldītu šo procesu. Sīkdatnes neietver nekādu tev svarīgu informāciju, bet tās nepieciešamas, lai tu varētu šo un citas lapas lietot. Aizvērt Uzzināt vairāk