Konfūcija dzīves gudrības

  • 2
  • 0
  • 0
Autors: Satiecmani.lv

Pirms dodies atriebties, izroc divus kapus.

*****
Šodien rūpēties par vecākiem – nozīmē tos uzturēt. Bet var barot arī zirgus un suņus. Tad ar ko, ja ne goda izrādīšanu, atšķirt pirmos no otriem.

*****

Ja valsts ir labi pārvaldīta, ir jākaunas par nabadzību un sliktiem apstākļiem. Ja valsts ir slikti pārvaldīta, jākaunas par bagātību un slavu.

*****

Ja esi taisnīgs, tad padotie rīkosies atbilstoši tavai gribai pat bez tavas pavēles. Bet, ja pats neesi taisnīgs, tad negaidi, ka tavu gribu izpildīs pat tad, ja tiks dota attiecīga pavēle.

*****

Lai pasaulē ieviestu kārtību, vispirms sakārto savu valsti; lai sakārtotu valsti, vispirms sakārto savu ģimeni; lai sakārtotu ģimeni, vispirms uzlabo savu personīgo dzīvi; lai sakārtotu personīgo dzīvi, iztaisno savu sirdi.

*****

Pārvarēt sevi tādu, kāds esi, un veidot sevi tādu, kādam ir jābūt – lūk, cilvēcības būtība. Būt vai nebūt cilvēcīgam – ir atkarīgs tikai no katra paša.

*****

Cilvēkam ir trīs ceļi, lai rīkotos saprātīgi: 1. labākais – pārdomas, 2. vieglākais – atdarināšana, 3. grūtākais – pieredze.

*****

Draugiem dod tikai tādus padomus, ko viņi ir spējīgi īstenot, nekļūstot nepieklājīgs pamudini viņus uz labiem darbiem, bet nedari to, ja nav iespējams tos paveikt.

*****

Valdīt pār pašam pār sevi tādā mērā, lai spētu citus cienīt ne mazāk, kā sevi pašu, attiekties pret citiem tā, kā vēlamies, lai attiektos pret mums pašiem, – lūk, ko var dēvēt par cilvēkmīlestības būtību.

*****

Apzināties pienākumu un to neizpildīt – tā ir gļēvulība.

*****

Cieni katru cilvēku kā pats sevi. Izturies pret viņu tā kā vēlies, lai izturētos pret tevi – lūk, augstākā patiesība.

*****

Dzīve patiesībā ir ļoti vienkārša, taču mēs tiecamies to sarežģīt.

Konfūcijs – Kunfudzi (551.-479. g.p.m.ē.) – ierēdnis, politiķis, filosofs un skolotājs Ķīnā, konfūcisma aizsācējs. Ķīnā zināms kā sjeņši – “pirmais skolotājs”.

Populārākie autori
Sīkdatnes! Jā, Satiecmani.lv arī izmanto sīkdatnes. Šis ir obligāts paziņojums, tāpēc piedod, aizmirsti un aizver vai arī dodies uz sava pārlūka iestatījumiem, lai pārvaldītu šo procesu. Sīkdatnes neietver nekādu tev svarīgu informāciju, bet tās nepieciešamas, lai tu varētu šo un citas lapas lietot. Aizvērt Uzzināt vairāk